Kuinka varmistua lääkkeiden aitoudesta?

Apteekit varmistavat asiakkaille toimitettavien lääkkeiden aitouden uuden lääkevarmennusjärjestelmän avulla.

Euroopassa otettiin 9.2.2019 käyttöön lääkevarmennusjärjestelmä, jolla pyritään estämään lääkeväärennösten pääsy lailliseen jakelukanavaan. Vaatimus järjestelmästä perustuu EU-lainsäädäntöön. Lääkevarmennusjärjestelmä koskee reseptilääkkeitä ja muutamia yksittäisiä itsehoitolääkkeitä. 

Jokainen lääkevarmennusjärjestelmän piirissä oleva lääkepakkaus sisältää pakkauksen yksilöivän sarjanumeron ja tuotenumeron, jotka on painettu pakkauksen 2D-viivakoodiin. Lisäksi pakkauksissa on sinetöinti, joka paljastaa, onko pakkaus avattu ennen sen toimittamista asiakkaalle.

Lääkeyritykset syöttävät tiedot yksilöidyistä lääkepakkauksista EU:n laajuiseen tietokantaan, josta tiedot päätyvät kunkin maan kansalliseen järjestelmään. Ennen lääkkeen toimittamista asiakkaalle apteekit ja sairaala-apteekit varmistavat, että toimitettava pakkaus löytyy lääkevarmennusjärjestelmästä ja sinetti on ehjä. Lisäksi asiakkaille toimitetut pakkaukset poistetaan järjestelmästä, millä estetään niiden pääsy uudelleen lailliseen jakelukanavaan.

Teva on mukana lääkevarmennusjärjestelmän käytössä. Hankkimalla lääkkeet apteekista, voit varmistua, että ne ovat peräisin alkuperäiseltä valmistajalta.

Jaa artikkeli: